U-trendy tilbøjeligheder

Tuesday, August 21, 2007

Noget om størrelser

Det er svært at vise georginerne behørig respekt på billederne. Blomsterhovederne på de forskellige sorter er ret forskellige i størrelse. Fra den lille Fascination, der er cirka 5 centimeter i diameter, er der et stykke vej til denne Motto, der sniger sig op over 20! Jeg gentager min opfordring fra sidste år: Prøv engang at finde en almindelig lineal og se, hvor stort et blomsterhoved egentlig er, når det måler 20 centimeter. Jeg imponeres til stadighed :-)

Saturday, August 18, 2007

Flere georginer

De to øverste billeder er den samme blomst taget to dage efter hinanden. Den hedder Pink Pastelle - et velvalgt navn :-)
Pink Suffusion
New Dimension
Og en ukendt - men dejlig - kaktusgeorgine.

Gul og hvid

Og så lidt lilla i Twilight Time. Den gule ved jeg ikke hvad hedder. Nederst er det Porcelain.

De orange

Georginerne er skønne lige nu. Her er det Carolina Vogemanns og Park Record.

Thursday, August 16, 2007

Jeg elsker blomster!

Solsikkerne, der kigger mod øst. Kornblomsterne, der har fornøjet os i mere end en måned. De knejsende frøkenhat, der ser så robuste ud som ingen af de andre blomster, og pelargonierne, der er vågnet på ny og er klar til deres 2. halvleg. Og roser og georginer og sommerfuglebusk og riddersporer og hosta og høstanemoner og fuchsia og asters og tagetes og og og .... herlige august!


Pileurt

Man kan købe pileurt på planteskolen. Det har jeg aldrig rigtig forstået ideen med. Her hos os gror den helt af sig selv. Jeg plejer at være flittigere til at luge, men her i kartoffelbedet har den fået frit lejde. Og den er jo egentlig ret smuk. Her hedder den bare 'Ukrudt', og den er i selskab med selvsåede solsikker og asters, som havde deres plads i bedet sidste år. Og i øvrigt 7-8 slags andre uidentificerede arter.

Men der er også lyspunkter


Køkkenhaven har det godt :-) Det er bare som om, at blomsterne breder sig og breder sig. Grøntsagerne er der stadig, men deres territorium er vigende...

Nu er det nok!

Løvtræerne insisterer på, at det er efterår.... Svedet af vestenvinden. Herover er det bøgehækken, og nedenunder en solbærbusk...
Kastanjen.
Og blommetræet. Sørgelige og trivielle billeder. Ribs, blåbær, lind, alle 4 æbletræer - ja, det hele ser sådan ud.
Buksbom i labyrinten. Men nogen steder står løvtræerne fint. Nemlig hvor der er læ. Så nu er efterårets store haveindsats projekteret. Vi hiver hækken op og planter 3 rækker læhegn i vestsiden. Så håber vi det går bedre de næste år.

Tuesday, August 14, 2007

Pligter

Det er faktisk hård arbejde at dyrke lathyrus. De insisterer på at få fjernet blomsterne, inden de når at sætte bælge. Ellers holder de op med at blomstre. Så derfor: mindst hver anden dag klipper jeg alle blomsterne af. Det er en 'skal'-opgave. Og det er hårdt at have, når man har ferie.

Så er det straks langt mere hyggeligt at tage saksen med rundt til roser og georginer. De bliver pænere af at få studset hængehovederne af - og ligesom lathyrus, kvitterer de også med en rigere blomstring. Men de er ikke så nøjeregnende med tidspunkterne for soigneringen. Heldigvis.
Jeg tror aldrig, at jeg bliver træt af de store georginer :-) Her er det Gwynneth og Sam Hopkins, der får lov at pryde kompostbunken et par timer inden det er helt slut. De er begge i omegnen af 15 centimeter i diameter. Så skønne, så skønne. Og der er nye på vej.

Tjaeh...

Denne 'White Cover' sneg sig med hjem fra planteskolen. Hvad skulle man ellers stille op med en tom krukke?

Labyrinten trængte

Labyrinten var ved at gro til. Kjeld brugte et par dage i ferien med hakkejern og kantspade, så nu er den fin igen!
Ukrudtet og - nok især - vestenvinden har løbende gjort kål på adskillige af buxbomplanterne. I foråret udskiftede vi nogle af dem, og ligeledes denne gang. Herunder ses to søskendeplanter. Den ene har stået i labyrinten i 3-4 måneder, - den anden har haft læ og halvskygge omme i vores 'kravlegård'. Og det var endda sommer det meste af de 3-4 måneder....