U-trendy tilbøjeligheder

Sunday, November 26, 2006

Den nye hæk


Jeg har forsøgt at forevige hækken adskillige gange, men mine evner som fotograf lader meget tilbage at ønske. For første gang er billedet fokuseret, så jeg har undgået alt for fluffy blade og grene. Vi håber optimistisk på, at der ikke kommer til at gå mere end et par år, før den giver læ til terassen. For det er jo udfordringen, når man bor ud til åbne vidder. Dejlig udsigt medfører vind og stormvejr fra vest, sådan er dét.

Friday, November 24, 2006

Grønt


Det er ikke alle bedene, der får lov at vaske kvælstof ud i grundvandet. Disse her er studenternelliker, som faktisk skal have lov at overvintre, inden de får lyst til at blomstre.

Wednesday, November 22, 2006

Vinterpause


Nu er det meste af køkkenhaven sat på pause. I weekenden blev der gravet hæstepærer ned, så nu er vi klar til at lægge georgineknolde i hele det her bed - om et halvt år. Knoldene må først komme ud, når det er helt helt sikkert, at der ikke længere kommer frost.

Egentlig godt man ikke er landmand. Når jorden dyrkes erhvervsmæssigt, er sort vinter-brak-jord forbudt! Og belagt med strenge straffe. En af de værste forbrydelser man kan tænke sig i dette land. Fordi det øger udvaskningen af kvælstof med risiko for forurening af grundvandet. Men haveejere, - vi går fri. Og vi må også montere en lille rygsprøjte og give mælkebøtterne hormoner, så de vokser sig ihjel (det gør vi nu ikke, men vi kender nogen.....) Samtidig køber vi foder til kaninen i stedet for at fodre den med mælkebøtterne - uhyggeligt eller bare menneskeligt eller hur..........?

Monday, November 20, 2006

Novemberkål


Det er højsæson for kål i kogebøgerne. Hvidkål, grønkål, rødkål, rosenkål. Og ingen af dem vil gro i fred i min have. Ormene kommer mig altid i forkøbet, så jeg må købe min kål. Heldigvis er kål endnu ikke blevet trendy, så det er ret billigt. Råkost til 4-5 dage for en ti'er. Men så må der også godt gå et stykke tid inden den står på hvidkål igen.

Pyntekålen får til gengæld lov at stå i fred. Men den er jo heller ikke spiselig, - åbenbart heller ikke for orm. Den egner sig ellers til en prinsse-fest-råkost-opskrift.

Sunday, November 19, 2006

Rigtblomstrende og hårdfør...


... står der om pelargonierne. Og i dag har vi den 19. november, og pelargonierne får stadig nye knopper.

Bemærk billedbeskæringen (panoramabillede ville ikke være noget at skrive hjem om)

Saturday, November 18, 2006

Stjernenat


Og det her er så så godt som det kan blive. Det er et billede af den fantastiske stjernehimmel, som hang over haven for 10 minutter siden. Taget med laaaaaang lukketid. Hmmmffffr. Jeg så 2 stjerneskud :-) Så kom der skyer, og jeg gik ind igen. 3 minutter senere øsede det ned. Håber, at skyerne driver væk inden stjernesværmen kommer ved 5-tiden, - har en plan om at stå op og se efter dem.

Har ellers taget billeder af den fortsatte gulerodshøst, de pelargonier, som stadig synes de godt kan blomstre lidt, fantastiske pyntekål i oversize, aspargeserne, nedgravning af hestepærer, jordbærbedet, den ny kastanje og lindealléen. Så løb jeg tør for strøm mens apparatet stod åbent, og pist væk var billederne. Må tage nogle nye i morgen, så jeg håber på ligeså fint solskin som i dag.

Thursday, November 16, 2006

Kulørt


November har altid stået farveløs og trist i min bevidsthed. Grøn, brun grå, trist. Men der findes farver. Se bare her :-)

Tuesday, November 14, 2006

Gammel overtro


Er der noget at sige til, at der er drager i eventyr? Når man ser sådan en himmel, skal der ikke meget fantasi til at forestille sig det uhyre, der kan spy sådan en ildtunge bag en bjergryg. Billedet er taget ved halv fem-tiden. Himlen var langt smukkere en halv time tidligere, med da sad jeg i bilen uden kamera. Så I må nøjes med dragen.

Monday, November 13, 2006

Vissen, episode 2

Ja, undskyld, hvis det bliver lidt trættende at læse om de samme bekymringer igen og igen. Men det er faktisk ret svært at tænke på, at der kan være en reel risiko for at labyrinten går ud.... Den ser ud som jeg føler mig i dag, hvor november viser sig fra sin værste side - mørk - og kold - og våd - og blæsende...

Sunday, November 12, 2006

Tilia Cordata


"Goddag, det er fra planteskolen. Vi har 3 Tilia Cordata til jer." Øeh, OK, er det de tre lindetræer, vi talte om i sidste weekend? - Og det var det jo :-) De ringede i går, men vi fik dem først hentet i dag. Efter røddernes tilstand at dømme har de været oppe af jorden nogle dage. Og selv om det blæste trekvart pelikan da vi satte dem, er jeg alligevel fortrøstningsfuld med hensyn til deres overlevelse, for de er ret store - højere end 2 meter.

Der stod ét træ ved siden af indkørslen i forvejen. Jeg håååååber, at det også er en Tilia Cordata, - det dér almindelige vejtræ, som kommunen har sat nogle stykker af. Nu har vi så en fantastisk lindeallé med to træer på hver side af det nederste stykke indkørsel. Herregårdsdrømmene lever fortsat - jowjow.

Wednesday, November 08, 2006

Regnvejrsdag i november


Koldt og vådt og trist. Og det er mørkt, når vi kommer hjem. Så er det dejligt at haver findes i papirudgave. Ønsker mig 'Georginer' fotograferet af Jens Bull - i julegave. Har faktisk haft bibliotekets eksemplar boende på min hylde et halvt års tid eller sådan.

Sunday, November 05, 2006

Buxbom i efterårsdress


For en måned siden var labyrinten så smuk som nogensinde. Et par planter var døde og blev skiftet ud, men resten var så smukke, så smukke. Helt mørkegrønne, - ingen grund til bekymring. Men se så nu....... Ganske vist stadig smukke på deres egen facon. Men overlever de? Det er ikke dem alle, der er 'klædt om', så nu håber jeg bare, at de kan overleve vinteren, når de får en ordentlig bunke barkflis til at varme om fusserne.

Saturday, November 04, 2006

Dobbelt hæk


I dag har vi sat 112 bøgeplanter i en dobbelt hæk syd og vest for terassen. De fleste af dem var mere end en meter høje, så hvis vi er heldige, kan de give lidt læ allerede til næste år. Da vi alligevel var på planteskolen, købte vi en rød hestekastanje, som skal sættes i morgen, og en enkelt Karl Rosenfield silkepæon. Hvis den lever op til billedet på prismærket, er det helt sikkert værd at vente de par år, der jo nok går inden den blomstrer.

Thursday, November 02, 2006

Så er de oppe


Efter nattens frostvejr, blev georginerne helt slatne og døde, så nu blev de gravet op. Og det er selvfølgelig helt umuligt at undgå, at greben tager sin part, - og regnormene er vist ikke helt tilfredse med at jeg inddrager deres bedste gemmesteder. Men det er en god fornemmelse. Vil tro, at det er sådan man har haft det gennem generationer, når høsten var velbjerget.

Wednesday, November 01, 2006

Aftenstjerne


Havde egentlig bestemt, at jeg ville plukke årets sidste buket i dag. En cirkusbuket, - sammensat af alle de sidste georginer, uanset farve og facon og størrelse. Men så blev det mørkt inden jeg kom hjem. Og koldt. Så i morgen er det helt sikkert færdige. Men er det ikke skønt, at man kan tage sådan et billede kl. 18.30 den 1. november?