U-trendy tilbøjeligheder

Sunday, October 29, 2006

Forhaven i ny forklædning


I juni tog vi fat på at anlægge forhaven. Nu er der et par højbede, og i dag har rhododendronen fået selskab af de pæoner, der har boet i potter hele sommeren. Jeg har også sat en vindtør sommerfuglebusk og nogle husløg. Men det er en stor fornøjelse at se, hvordan sådan et stykke jord kan forandre sig i løbet af kort tid (før-billedet er lagt på d. 11. juni).

Saturday, October 28, 2006

Stormskader


Georginer blomstrer til der kommer frost. Punktum. Det kan man læse alle steder. Og jo, - der er blomster endnu, men men men, efterårsstorm og georgine-æstetik er vist to uforenelige størrelser. Her er et billede fra vindsiden.

...


Og her er et billede fra læsiden.

Thursday, October 26, 2006

På det sidste


De har lovet storm over Danmark og det trækker allerede godt og grundigt op, så jeg tror, at georginerne har det lige så godt inden døre i en vase. Det er med at nyde de sidste uger med dem, for vi kan nok ikke undgå nattefrosten for evigt. Men herligt herligt herligt med sådan en frodighed...... jeg mener........ vi har uge 43!

Monday, October 23, 2006

Persillehøst


Masser af oktoberopskrifter handler om persille. Når man har køkkenhave, er det til at forstå. Der står en stor og smuk hæk af persille, og så er det bare om at hente så meget hjertet begærer. Denne buket blev - sammen med dens gode venner - til rødbedesalat og valnøddesnask.

Sunday, October 22, 2006

Formiddagshimmel


Sådan så himlen ud kl 9.16 i formiddag. Der var ret mørkt, for der hang en tyk dyne af skyer mod vest. Men mod syd-øst var der hul igennem. Meget smukt.

Tuesday, October 17, 2006

De kan lidt endnu


Jeg troede egentlig, at squashen var færdig for i år, men se bare her! Den har sat 3-4 små nye knopper, - så det er jo en fornøjelse at se de gule blomster igen. Det var helt tilbage i juli de havde deres storhedstid, men hvem ved? Måske tror de, at solskinnet betyder, at sommeren kommer tilbage.... Ikke tosset.

Monday, October 16, 2006

Haveplanen


Her er vores haveplan - i egen frihåndstegning.

Krusedullerne er bøgehæk.
Cirklen er vores labyrint, - der er 477 buxbom.
Rundt om labyrinten står der 4 æbletræer og 2 blommetræer.
Midt i den anden hæk-halvcirkel står flagstangen.
Køkkenhaven er de firkantede bede - og nu står frugtbuskene så i bedet i græsplænen.

Resten mangler endnu. Hæk rundt om terassen, espalier med bænk for enden, 3 træer til at give læ til terassen, - og så hitter vi sikkert på noget andet i mellemtiden.

Sunday, October 15, 2006

Dansk nationalsport


Haveejere, der deltager i den danske nationalsport: At flytte planter rundt i haven. Sidste år lavede vi en haveplan for at undgå at blive udøvere af sporten, men det gik ikke helt som forventet. Vi stillede frugtbuskene i køkkenhaven sammen med jordbærrene, men det duer ikke rigtigt. Så nu har vi gravet et bed midt i græsplænen. Her står der to blåbær-, en solbær- og en ribsbusk.

Saturday, October 14, 2006

Hvidløg


Hvidløg skal sættes sidst i oktober. Disse blev sat lidt for tidligt, - faktisk for knap 2 uger siden. De er sat, så der er plads til gulerødder mellem rækkerne. Der er nogen som påstår, at hvidløgene holder gulerodsfluerne på afstand (ligesom de - spist i rette mængder - holder så meget andet på afstand...). Men hvis vi er heldige, får vi gulerødder uden orm til næste år.

Tuesday, October 10, 2006

Edderkoppespind


Vi har åbenbart en kæmpe population af edderkopper i græsplænen. Til hverdag ser vi ikke meget til dem, men sådan en dag som i dag - ja - der afsløres de. De er flittige, og dette er et umådelig smukt syn. Det kommer slet ikke til sin ret på billedet. Men over hele plænen lå der et fint lag af sølv-spind og bølgede i vinden. Slet ikke det samme, som når der er rimfrost.

Synet fik en brat ende. Det gode vejr inviterede til en køretur med plæneklipperen. Intet under, at edderkopperne af og til formaster sig til at kravle ind ad et åbent vindue.

Sunday, October 08, 2006

Isbjerge...


... minder lidt om buxbom - meget større end man skulle tro under overfladen. Denneher blev sat sidste efterår sammen med 499 andre. De 477 står i labyrinten, og resten blev sat i kravlegård, - klar til at træde til, hvis nu nogen ikke skulle klare det. Og det var der så 2, som ikke gjorde. Men som sagt tog jeg en spade - og blev overrasket. For knap et år siden blev den flyttet fra en 8 centimeter potte, og se nu! Næsten 30 centimeter i diameter, og bare rødder det hele. Så gør det ikke noget, at den næsten ikke er vokset oven over jorden, for det skal nok komme.

Ved samme lejlighed skiftede vi 4 bøgeplanter, satte Faster Karens opgravede stauder og plantede et cox orange der hvor æbletræet fra vores gamle have stod. Cox orangen er på vild-stamme, så det bliver spændende at se, om vi kan holde kronen inde i haven med saksen.

Wednesday, October 04, 2006

Salat


Sådan ser salat ud, når den får lov at stå i fred og ro. De små gule blomster er ret dekorative, så faktisk kunne man dyrke den som prydplante. Kaninen holder ellers også meget af salat, - faktisk kunne familiens 9-årige lige så godt have høstet foder i køkkenhaven i stedet for at deltage i den udbredte jagt på mælkebøtter i nabolaget. Mælkebøtter er til tider en mangelvare, for der er mange kaniner i nabolaget. Og der kommer fortsat flere...

Monday, October 02, 2006

Roser


Disse roser er ikke mere end 2 centimeter. Vi fik dem i en zinkspand sidste år, og fik ikke gjort noget ved dem, så de har bare stået inde i garagen i vinter. Så i foråret stillede vi dem ud, og de kvitterede med at sætte friske blade. De blomstrede også en lille bitte smule, og nu tager de så revanche. Hvis de overlever endnu en vinter, får de en ny krukke til næste år.

I går såede vi spinat og satte hvidløg. For sent for det ene og for tidligt for det andet. Det er første gang vi prøver med overvintring, så der er basis for at gøre erfaringer.